Smíšené kultury - "dobří" a "špatní" sousedi
Některé rostliny lépe prospívají v sousedství určitých druhů, a v sousedství jiných se jim příliš nedaří. Zde následuje výčet některých takových vzájemných vztahů:
Keříčkové fazole – dobrý soused – saturejka, jahody, okurky, brambory, košťáloviny, kedlubny, hlávkový salát, salát k otrhávání, červená řepa, celer, rajčata
- špatný soused – hrách, fenykl, česnek, pórek cibule
Čekanka – dobrý soused – fenykl, košťáloviny, pórek, popínavé fazole
Hrách – dobrý soused – kopr, fenykl, okurky, košťáloviny, kedlubny, hlávkový salát, kukuřice, mrkev, ředkvičky, cukety, špenát, tuřín
- špatný soused – fazole, brambory, česnek, pórek, rajčata, cibule
Jahody – dobrý soused – brutnák, keříčkové fazole, česnek, hlávkový salát, pórek, ředkvičky, pažitka, špenát, cibule, chřest, chryzantémy
- špatný soused – košťáloviny
Fenykl – dobrý soused – čekanka, hrách, polní salát, hlávkový salát, salát o otrhávání, okurky, šalvěj, čekanka, ředkvičky
- špatný soused – kopr, fazole, kmín, rajčata
Okurky – dobrý soused – fazole, kopr, hrách, fenykl, košťáloviny, hlávkový salát, koriandr, kmín, pórek, kukuřice, červená řepa, celer, cibule
- špatný soused – ředkvičky, rajčata, brambory
Brambory – dobrý soused – bob, heřmánek, lichořeřišnice, košťáloviny, kedlubny, kmín, kukuřice, křen, máta, špenát, aksamitník,
- špatný soused – hrách, tykve, červená řepa, celer, slunečnice, rajčata, topinambury, okurky
Česnek – dobrý soused – jahody, okurky, maliny, lilie, mrkev, ovocné stromy, růže, červená řepa, rajčata, tulipány
- špatný soused – hrách, košťáloviny, tyčkové fazole
Košťáloviny – dobrý soused – pelyněk, fazole, kopr, čekanka, hrách, heřmánek, brambory, hlávkový salát, koriandr, kmín, pórek, mangold, máta, salát k otrhávání, červená řepa, celer, špenát, rajčata
- špatný soused – jahody, hořčice, česnek, cibule
Kedlubny – dobrý soused – fazole, hrách, brambory, hlávkový salát, pórek, ředkvičky, červená řepa, černý kořen, celer, chřest, špenát, rajčata, cibule
Hlávkový salát – dobrý soused – fazole, kopr, hrách, jahody, fenykl, okurky, kerblík, košťáloviny, kedlubny, řeřicha, pórek, kukuřice, mrkev, máta, ředkvičky, červená řepa, černý kořen, chřest, rajčata, čekanka, cibule, kořenová petržel, pastinák
- špatný soused – petržel, celer
Pórek – dobrý soused – čekanka, jahody, heřmánek, košťáloviny, kedlubny, hlávkový salát, mrkev, černý kořen, celer, rajčata
- špatný soused – fazole, hrách, červená řepa
Kukuřice – dobrý soused – fazole, okurky, brambory, hlávkový salát, tykve, melouny, rajčata, cukety
- špatný soused – červená řepa, celer
Mangold – dobrý soused – keříčkové fazole, košťáloviny, mrkev, ředkvičky, ředkev
Křen – dobrý soused – brambory, ovocné stromy
Mrkev – dobrý soused – kopr, hrách, česnek, pórek, mangold, ředkvičky, ředkev, rozmarýna, šalvěj, pažitka, salát k řezu, černý kořen, rajčata, čekanka, cibule (cibuloviny)
- špatný soused - kopr
Salát k řezu a otrhávání – dobrý soused – kopr, fenykl, košťáloviny, ředkvičky, ředkev, červená řepa, černý kořen, chřest, rajčata
Ředkvičky a ředkev – dobrý soused – fazole, hrách, lichořeřišnice, košťáloviny, kedlubny, hlávkový salát, řeřicha, mangold, mrkev, špenát, rajčata, kerblík
- špatný soused – okurky
Červená řepa – dobrý soused – keříčkové fazole, kopr, okurky, česnek, košťáloviny, kedlubny, koriandr, kmín, salát k otrhávání, cukety, cibule, mrkev
- špatný soused – brambory, pórek, kukuřice, špenát
Černý kořen – dobrý soused – kedlubny, hlávkový salát, pórek, salát k otrhávání
Celer – dobrý soused – keříčkové fazole, okurky, heřmánek, košťáloviny, především květák, kedlubny, pórek, rajčata, rajčata
- špatný soused – brambory, hlávkový salát, kukuřice
Slunečnice – dobrý soused – okurky
- špatný soused – brambory
Chřest – dobrý soused – okurky, hlávkový salát, petržel, rajčata, salát k otrhávání
- špatný soused – česnek, cibule
Špenát – dobrý soused – jahody, brambory, košťáloviny, kedlubny, ředkvičky, ředkev, celer, tyčkové fazole, rajčata
Rajčata – dobrý soused – keříčkové fazole, lichořeřišnice, česnek, košťáloviny, kedlubny, hlávkový salát, pórek, kukuřice, mrkev, petržel, salát k otrhávání, ředkvičky, ředkev, červená řepa, celer, špenát, čekanka, špenát novozélandský (čtyřboč), bazalka, cukety
- špatný soused – hrách, fenykl, brambory
Čekanka – dobrý soused – fenykl, hlávkový salát, mrkev, tyčkové fazole, rajčata, lichořeřišnice, kukuřice, červená řepa, cibule, cukety
Cibule – dobrý soused – saturejka, kopr, jahody, okurky, heřmánek, hlávkový salát, mrkev, červená řepa, černý kořen, čekanka
- špatný soused – fazole, hrách, košťáloviny